Ένα κρασί ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ είναι πρώτα ένα σταφύλι ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
Όσο τελειοποιούνται οι οινολογικές τεχνικές, τόσο περισσότερο αποδεικνύεται αυτή η αλήθεια.
Η ποιότητα του σταφυλιού είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ αποφασιστικής σημασίας για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ.
Μ’ αυτήν τη λογική, όσον αφορά στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ,
είναι αδύνατο να μιλάμε για ΛΙΠΑΝΣΗ και να παραγνωρίζουμε την ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Τούτο είναι επίσης αλήθεια για την διατήρηση της ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ (ουσιαστικό στοιχείο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ).
Δεδομένου ότι οι συσχετισμοί αυτοί είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ στο κέντρο των προβληματισμών των αμπελουργών, αυτό το φυλλάδιο αποσκοπεί στο να παρουσιάσει, μέσα από αδιαμφισβήτητα τεχνικά και γεωπονικά παραδείγματα, τους διάφορους ουσιώδεις παράγοντες για μια σωστή διαχείριση της λίπανσης.
Σωστή γνώση του αμπελιού για μία εμπεριστατωμένη λίπανση
Η λίπανση του αμπελιού δεν θα μπορούσε να προοδεύσει αν δεν λάβουμε υπόψη μας το σύνολο των ειδικών χαρακτηριστικών που επιδρούν στην θρέψη του.
Απ΄ αυτά, τα παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά:
1. Η ανάπτυξη διαρκεί δύο χρόνια
Από τη στιγμή που το κλήμα αρχίζει να σχηματίζει ένα σταφύλι έως τον τρύγο, περνάει μια περίοδος πάνω από δύο χρόνια. Έχει δηλαδή συνεχώς δύο συγκομιδές σε εξέλιξη.
Μια ελλιπής θρέψη, εξαιτίας της έλλειψης λίπανσης, μπορεί να έχει συνέπειες σοβαρές και δύσκολα αναστρέψιμες τουλάχιστον για τις δύο συγκομιδές που βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης.
2. Το κλήμα και οι ρίζες περιέχουν θρεπτικά αποθέματα
Το αμπέλι είναι φυτό πολυετές. Τα πολυετή μέρη (κλήμα και ρίζες) περιέχουν θρεπτικά αποθέματα.
Αυτά που επιτρέπουν να εξισορροπήσει μια ελλειπή διατροφή από το έδαφος. Το αμπέλι αντιδρά λοιπόν αργά στη λίπανση, επομένως δεν πρέπει ποτέ να περιμένουμε τα συμπτώματα μιας κακής θρέψης για να δράσουμε (τα αποθέματα θα έχουν τότε εξαντληθεί και θα πρέπει να τα επανασχηματίσουμε): η λίπανση πρέπει να προηγείται και να προλαμβάνει.
3. Η συγκομιδή: ένας κακός δείκτης των αναγκών
Όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, δεν υπάρχει αναλογία ανάμεσα στη συγκομιδή και τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και μόνο ένα μικρό μέρος των θρεπτικών στοιχείων ξαναβρίσκεται στο κρασί, Ακόμα και σε κατάσταση ελάττωσης της παραγωγής και σε χρονιά με μικρή παραγωγή, η λίπανση είναι αναγκαία μιας και το αμπέλι έχει καταναλώσει θρεπτικά συστατικά,
Οργανική λίπανση: Ποιότητα των κρασιών και γονιμότητα του εδάφους
Η συντήρηση της οργανικής ουσίας των εδαφών ήταν πάντα μια προτεραιότητα των αμπελουργών που προβληματίζονται για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της παραγωγής τους. Η επιστημονική έρευνα του INRA (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών της Γαλλίας) στο Μεντόκ (περιοχή που έχει την ιδιαιτερότητα της ιεράρχησης της οινοπαραγωγής της) έδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ των κρασιών και της οργανικής συντήρησης των εδαφών:
Επιπλέον οι Μεγάλες Οινοπαραγωγές οι οποίες στατιστικά παράγουν τα πλέον διάσημα κρασιά, ήταν οι πρώτες στις οποίες η οργανική λίπανση αναπτύχθηκε εδώ και πολλούς αιώνες.
Άλλα πειραματικά αποτελέσματα επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση των αιτίων λίπανσης (η της οργανο-ανόργανης) και της της σχέσης μεταξύ της οργανικής ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩ͂Ν – ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ
1. Ολιγο-στοιχεία και δευτερεύοντα στοιχεία
Τα αποτελέσματα τους στην αμπελουργία απεδείχθησαν από τον M. BERTRAND (Κέντρο Γεωπονικών Ερευνών της Γαλλίας) σ’ ένα πείραμα όπου συνοψίζει: «βλέπουμε εδώ με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα ολιγο-στοιχεία παρεμβαίνουν για να αλλάξουν με τρόπο πολύ λεπτό την ποιότητα του κρασιού».
Σ’ αυτό το πείραμα σημειώσαμε ειδικά ένα θετικό αποτέλεσμα του Μαγνησίου και του Μολυβδαινίου τόσο στο ΒΑΘΜΟ όσο και στην ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ του κρασιού. Το κρασί του αμπελώνα που δεν
είχε λάβει κανένα ολιγο-στοιχείο ήταν θολό. Οι τροφοπενίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα σημαντικούς αποχρωματισμούς του φυλλώματος, πράγμα που αλλάζει τη λειτουργία του αμπελιού και μπορεί να φτάσει ως την φυλλόπτωση.
Μια ανόργανη λίπανση βασισμένη μόνον σε N – P – K είναι συνεπώς ανεπαρκής για έναν αμπελώνα όπου μας ενδιαφέρει η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της παραγωγής του.
Το ενδιαφέρον για μια πλήρη και ισορροπημένη παροχή ολιγο-στοιχείων και δευτερευόντων στοιχείων, όπως αυτή του Guano de poisson φαίνεται να είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ.
2. Οργανικό άζωτο: ελεγχόμενη θρέψη και ευρωστία
Ο έλεγχος της αζωτούχας λίπανσης είναι πρωταρχικό στοιχείο για μια παραγωγή ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Η υπέρμετρη αζωτούχος θρέψη προκαλεί πολλά προβλήματα των οποίων τα πιο γνωστά είναι:
• Η πτώση των ανθέων
• Σημαντική ανάπτυξη της βλάστησης, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του Botrytis Clnerea (μαύρη σήψη – βοτρύτης).
• Όψιμη ανάπτυξη της βλάστησης, η οποία ανταγωνίζεται την συγκέντρωση σακχάρων στα σταφύλια και συνεπάγεται την μείωση του βαθμού. Μεγαλώνει έτσι τη διάρκεια της ευπάθειας στον περονόσπορο.
• Η αυξημένη ευπάθεια στα ακάρεα, που οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων σε υδατοδιαλυτές αζωτούχες ενώσεις.
Προερχόμενο από τις ζωϊκές πρωτεΐνες και έχοντας υποστεί ζύμωση, το οργανικό άζωτο του Guano de poisson απελευθερώνεται με τρόπο εξαιρετικά σταδιακό μέσα στο έδαφος. Τροφοδοτεί το πρέμνο με τρόπο συνεχόμενο αποτρέποντας τις απότομες απορροφήσεις και τις δυσμενείς συνέπειες που αυτές έχουν, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή ενός σταφυλιού ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
3. Βελτίωση της βιολογικής δράσης του εδάφους
Μια χαρακτηριστική ιδιότητα της οργανικής ουσίας ζωϊκής προέλευσης που έχει υποστεί ζύμωση, όπως το Guano de poisson είναι να ενεργοποιεί έντονα την βιολογική δράση του εδάφους, όπως αποδεικνύεται από τα πειράματα που έγιναν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες.
Οι συνέπειες στη γονιμότητα του αμπελουργικού εδάφους είναι πολλαπλές. Μπορούμε να αναφέρουμε για παράδειγμα, μεταξύ των πιο σημαντικών:
ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΧΟΥΜΟ: είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο αμπελουργός έχει στην διάθεσή του κάθε χρόνο, χάρη στα κλαδιά και στα φύλλα, περίττου 1200 με 1400 κιλά φυτική οργανική ουσία δωρεάν, την οποία μττορεί εύκολα να αξιοποιήσει χάρη στο Guano de poisson που ευνοεί τη μετατροπή του σε χούμο.
• ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟ-ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: αυτά είναι συχνά παρόντα στο έδαφος με μια μορφή μη απορροφήσιμη. Οι μικροοργανισμοί τα κάνουν διαλυτά. Ενεργοποιώντας τη μικροβιολογική ζωή του εδάφους τα μετατρέπουμε έτσι σε μορφή απορροφήσιμη.
• ΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΉ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΔΑΦΟΣ ΑΠΟΛΥΜΑΣΜΕΝΟ: η απολύμανση του εδάφους που χρησιμοποιούμε για την φύτευση απομακρύνει τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά επίσης αγγίζει ή διαταράσσει την φυσιολογική μικροπανίδα των εδαφών.
Μια λίπανση με Guano de poisson μετά την απολύμανση, αναβιώνει γρήγορα και ολοκληρωτικά την βιολογική ισορροπία του εδάφους
4. Αξιοποίηση της ανόργανης λίπανσης
Αυτή ιδιότητα που αποδεικνύεται με το Guano de poison ονομάζεται: Ειδικό αποτέλεσμα της οργανικής ουσίας. Οφείλετε ειδικότερα στους μηχανισμούς ανάπτυξης (βιταμίνες της ομάδας Β του ψαριού, που σχηματίζονται από τους μικροοργανισμούς κατα τη ζύμωση).
Αυτή η ιδιότητα που αποδεικνύεται με το Guano de poisson ονομάζεται: «Ειδικό αποτέλεσμα της οργανικής ουσίας». Oφείλεται ειδικότερα στους μηχανισμούς ανάπτυξης (βιταμίνες της ομάδας Β του ψαριού, που σχηματίζονται από τους μικροοργανισμούς κατά τη ζύμωση).
5. Βελτίωση των φυσικο-χημικών ιδιοτήτων του εδάφους
Η απόκτηση ή η συντήρηση ενός εδάφους με σωστές φυσικοχημικές ιδιότητες είναι κυρίως αποτέλεσμα ενός μέρους της οργανικής ουσίας του εδάφους που ονομάζουμε Χούμο.
Ο Χούμος είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής μέσα στο έδαφος των οργανικών υλών που προέρχονται είτε από τα υπολείμματα της καλλιέργειας είτε από την οργανική λίπανση.
Για έναν αμπελώνα ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ που στοχεύει στον έλεγχο της παραγωγής και στη διατήρηση της ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ του εδάφους μια οργανική λίπανση πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Αυξημένη και εγγυημένη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.
• Δυνατότητα να αναπτύσσεται μέσα στο έδαφος χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη του αμπελιού με τυχόν ακινητοποίηση του Αζώτου ούτε να προκαλεί πολύ μεγάλη αύξηση της βλάστησης λόγω της υπερβολικής απελευθέρωσής του.
Αυτή η δυνατότητα μετράται με την σχέση Οργανική Ουσία/Άζωτο που έχει το πλεονέκτημα στον υπολογισμό της σχέσης C/N να είναι πιο αποτελεσματικό και κυρίως πλήρως αδιαμφισβήτητο.
• Απουσία παθογόνων οργανισμών, υπολειμμάτων ζιζανιοκτόνων, φυτοπαθογόνων νηματωδών.
• Υψηλός ισοχουμικός συντελεστής.
Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να επεξεργασθούμε μέσω ζύμωσης τα οργανικά βελτιωτικά από ευγενείς και αλληλοσυμπληρούμενες πρώτες ύλες. Είναι η περίπτωση των Οργανικών Βελτιωτικών της ANGIBAUD που έχουν υποστεί Ζύμωση.
Η αγρονομική τους αποτελεσματικότητα προϋποθέτει επίσης να χρησιμοποιούνται ΜΑΖΙΚΑ για να αντισταθμίσουν πραγματικά τις απώλειες σε οργανική ουσία στα αμπελουργικά εδάφη.
130 χρόνια εμπειρίας στο λίπασμα
Για πάνω από 130 χρόνια, η Angibaud δραστηριοποιείται στο χώρο των οργανικών λιπασμάτων, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία που την έχουν καταστήσει ως έναν από τους κυρίαρχους στην βιομηχανία των λιπασμάτων.
Η εξειδίκευσή της στη μετατροπή οργανικών ουσιών σε λίπασμα και η πρωτοπόρα για την Ευρώπη μετατροπή των προϊόντων της αλιείας σε λίπασμα για πάνω από έναν αιώνα, εγγυώνται την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της. Ποιότητα η
οποία πιστοποιείται από τους πλέον έγκυρους οργανισμούς της Ε.Ε.
Σήμερα η Angibaud είναι παρούσα και στην αγορά διαφυλλικών, υποστηρικτικών ρίζας και γενικά σε ότι απαιτεί η σύγχρονη γεωργία.
Για μια σύγχρονη λίπανση του αμπελιού η Angibaud προτείνει
- Guanumus
- Angiplant
- Σειρά Angibio
- Σειρά Fish Guano
- Excellorga
- Stimurel
- κ.α